Migraine & clusterhoofdpijn

"Kom ik ooit van mijn hoofdpijn af?" Het kan!!

Kloppende, stekende hoofdpijn, misselijk...

En opeens had je geregeld knallende koppijn, je weet nog precies wanneer het begon, maar je hebt echt geen idee hoe dat nu gekomen is. Ondanks alle onderzoeken kan je maar geen oorzaak vinden.  De huisarts weet het ook niet. In het ziekenhuis hebben ze botox gespoten, het leek in het begin te helpen...

Is het je voeding, houding, stress, gevoeligheid, onrust? Je bent al jaren op zoek naar iets wat echt helpt.  Die medicatie kan toch ook niet goed zijn?

Gek wordt je van die kloppende pijn in je hoofd, die soms aanvoelt als messteken. Die misselijkheid, uren op bed liggen, je weer ziek moeten melden. Je oogkas,... alsof deze naar buiten komt, het water stroomt er soms uit. Geen geluid en licht kunnen verdragen. Thuis niet de dingen kunnen doen die je wilt doen. En, ook zo naar... dat je geregeld, op het laatste moment, gezellige etentjes en uitjes moet afzeggen omdat je hoofdpijn hebt.

Bang zijn dat de mensen om je heen vinden dat jij je aanstelt. Slapen helpt, maar soms ook niet, dan wordt je juist opeens middenin de nacht wakker met een bonzend hoofd.

Je wilt er alles aan doen om achter de oorzaak te komen en zo eindelijk verlost te zijn van die vreselijke hoofdpijn. Verdrietig word je ervan.

Symptomen, ziekteverloop

Migraine heeft over het algemeen 4 fasen. De eerste fase heeft o.a. als kenmerk een rusteloos gevoel, gapen, gezoem horen, extreem moe, overgevoelig voor licht.

In de tweede fase kan een 'aura' ervaren worden, zoals het zien van vlekken, lichtflitsen, je niet lekker voelen, tintelingen, beetje afwezig.

In de derde fase komt de migraine aanval tot uiting; een heftige stekende en scherpe kloppende hoofdpijn, vaak aan één kant, overgeven, overgevoelig voor geluid, geur en licht.

Tijdens de vierde fase ga je herstellen, maar ervaar je nog vaak een minimale hoofdpijn, moeheid, een leeg gevoel en kan je nog concentratieproblemen hebben.

Kortom je bent hier  - helaas - wel een aantal dagen zoet mee.

Clusterhoofdpijn; aanvallen doen zich voor in bepaalde periodes (clusters).  De pijn zit aan één zijde van het hoofd, het is een zeer hevige, snijdende of borende pijn. Er is sprake van bijverschijnselen zoals o.a. een rood of tranend oog, hangend ooglid, ooglidzwelling of een verstopte neus. Aanvallen ontstaan zeer plotseling, vaak ’s nachts.

Hoe heerlijk zou het zijn om geen hoofdpijn meer te hebben en de dingen kan gaan doen die je wilt doen.

Kan je je het voorstellen? Echt, het kan!

Onze migraine behandelingen hebben bij 85% van de mensen succes. (let wel: hormonale migraine is wat lastiger te verhelpen dan de niet-hormonale.). De Clusterhoofdpijn behandelingen zijn ook succesvol te noemen, zijn soms wel meer een uitdaging. 

Oorzaken migraine en clusterhoofdpijn

Over de exacte oorzaak van migraine/clusterhoofdpijn is wetenschappelijk nog verbazend weinig bekend. Iets met de zenuwen, bloedvaten, hersenstam, ziekte van de hersenen, onbalans in de biologische klok, drukverschil in de venen en arteriën of toch ook wellicht psychische oorzaken? Men weet dat hoofdpijnpatiënten (over)gevoelig kunnen zijn voor bepaalde prikkels, en dat het per patiënt kan verschillen welke prikkels dit zijn. Of zijn dit de gevolgen? Erfelijke aanleg kan een belangrijke rol hebben, en bij vrouwen de maandelijkse hormoonschommelingen.


Onze ervaring  is dat bijna alle cliënten een ongeluk, val, of een ander trauma hebben meegemaakt waardoor de schedel een klap heeft moeten incasseren. Gevolg daarvan is dat vaak het wiggebeen, het sphenoid,  gelegen in het midden van de schedel, scheef staat. Kijk maar eens naar de ogen van hoofdpijn mensen. Vaak staat 1 oog lager. Dit wiggebeen wordt ook wel het sleutelgewricht van het gehele skelet/lichaam genoemd (het roer)  omdat de hypofyse erin zetelt (centrum van het endocriene systeem) en 9 van de 12 hersenzenuwen erdoorheen lopen.

Verder is het sphenoid verbonden met maar liefst 28 botjes in de schedel. Dus als deze scheef zit kan je wel nagaan welk effect dit heeft op je gehele systeem. Het lichaam is in disbalans en schreeuwt om ontspanning en om richting. De vleugels van dit bot, waarvan men denkt dat die onbeweeglijk zijn, blijken een heel subtiel ‘adem’ ritme te hebben waardoor het de functie heeft van een circulatiepomp voor de hersen-ruggemergs-vloeistof.

In de sessie is er aandacht voor je hele systeem. Van belang is dat je duurzaam hersteld. Bij veel cliënten zijn er chronische spanningsklachten in de schouders, waardoor nek en schedelrand vaak getriggerd worden. De spijsvertering / darmen krijgen in de sessies tevens de aandacht,  je darmen zijn tenslotte je tweede brein!  Incluis de doorbloeding. De thema's controle willen houden en faalangst zien we vaak bij onze migraine cliënten terug, ook deze thema's worden aangepakt.  Je gaat je een ander mens voelen!

Hoe heerlijk zou het zijn om geen of nauwelijks hoofdpijn meer te hebben?

Maak een afspraak

Hoe ziet een Migraine/clusterhoofdpijn behandeling eruit?

Alvorens we beginnen met de behandelingen, geven we eerst alle aandacht aan de anamnese. Is er ooit een ongeval geweest, waarbij je een klap op je hoofd hebt gekregen,  van de trap bent  gevallen, uitgegleden, een whiplash hebt (gehad), gevallen met schaatsen, contactsport beoefend, voetbal ed.

In de sessies lig je op een comfortabele behandeltafel en gaan we eerst  het lichaam resetten, het gehele systeem wordt weer naar neutraal gebracht.  Daarna wordt er gewerkt op de schouder, in de nek, met de wervels, schedelrand, schedelbeenderen, oogkassen, sphenoid. Daar waar spanning zit wordt er ontladen en ruimte gemaakt.

Er wordt breder gekeken, dus niet alleen fysiek, maar naar je hele systeem, - want, wat heb jij nodig om duurzaam te herstellen? Zoals je voeding, (jeugd) trauma's, slaapritme, stressfactoren, je ontspanning, 

Na de eerste 2 sessies kan je vaak al een positief verschil ervaren. De inhoud van de sessies en frequentie zijn afhankelijk van wat jij nodig hebt om duurzaam te herstellen, in balans te komen en niet onbelangrijk,  in balans  te blijven. 

Reacties bij een behandeling

Reacties tijdens de behandeling:

"Het werken op enkele punten van de schouder en schedelrand is best wel stevig, maar het is wel een fijne pijn, het verlicht direct"
"Het lijkt wel of ik weer land"

Reacties na de behandeling:

Na de sessie zie je direct dat beide ogen gelijk(er) staan en vaak meer open. Na afloop kunnen de effecten nog even doorwerken.

Je schouder en nek kunnen wat zwaar aanvoelen.  Je kan als reactie een dag erna nog een aanval krijgen. Het lichaam gaat namelijk resetten, zijn evenwicht zoeken.

Iedere cliënt kan weer net even anders reageren. Je mag altijd een bericht sturen als je dat prettig vindt. Of we kunnen zelfs even bellen.

Enkele cliënten ervaren nog wel een 2 tal dagen een zwaar hoofd. 
Je krijgt indien wenselijk, ademhalings- en ontspanningsoefeningen mee.  

 

Items waar aan gewerkt kan worden/wordt voor een duurzaam resultaat:

- Leren ontstressen
- Van angst naar vertrouwen 
- Voeding, dat wat echt voedt
- Meer energie ervaren
- Uit het hoofd in het hart 
- Weer lekker slapen
- Leren emoties en gedachten te managen 
- Zelfvertrouwen