Ericksoniaanse - en klassieke hypnotherapie

Prikkelbaar Darm Sydroom (PDS)

Ericksoniaanse hypnotherapie

In de communicatie bij Emerga wordt veel gebruik gemaakt van de Ericksoniaanse hypnotherapie. (Milton Erickson, psychiater) Onder andere via waarneming van de communicatie ter plekke in de praktijk, tussen andere mensen, de diverse lagen daarin, de dubbelzinnigheden, de directe of indirecte boodschappen en de rol van intonatie en lichaamstaal. Soms druk je verbaal het ene uit, maar non-verbaal iets anders.  Anders dan de klassieke hypnotherapie (; directe suggesties en standaard technieken), is de Ericksoniaanse hypnotherapie gebaseerd op natuurlijke inductie, indirecte suggesties en individueel afgestemde technieken. Het onbewuste krijgt de kans zichzelf uit te drukken en helende processen op gang te brengen. Het onbewuste wordt gezien als een vat vol hulpbronnen, leerervaringen en mogelijkheden. Afstemming op de subtiele onbewuste signalen brengen jou daar waar 'de kern' zit.  Er wordt veel gebruik gemaakt van analogieën, metaforen en therapeutisch opdrachten waardoor de manier van communiceren wordt verrijkt. Een mooie, milde vorm met diepgaand effect.

Wetenschappelijk aangetoond

Behandeling van het Prikkelbare Darm Syndroom met hypnotherapie is in 1980 in Engeland ontwikkeld door Dr. Peter J. Whorwell, gastro-enteroloog in het Academisch Ziekenhuis van Manchester en door dhr. Mahoney. Duizenden PDS-patiënten werden door Whorwell met succes behandeld in de speciale PDS- polikliniek. In Nederland heeft prof. A. Smout (gastero-enteroloog in het AMC) hier ook een belangrijke rol in gespeeld.

Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS)

Met  hypnotherapie kun je leren het maagdarmkanaal te stimuleren om op een natuurlijke en ontspannen manier te functioneren. Deze methode maakt ook gebruik van de  klassieke hypnotherapie, door (wetenschappelijk bewezen)  terugkerende PI, Passieve imaginatie; verhalen met een betekenis in te zetten.
Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS) is ook bekend als Irritable Bowel Syndrome (IBS) of Spastische Darm/Spastische Colon.

PDS of spastische dikke darm is een veel voorkomende stoornis van het maagdarmkanaal, die ernstige darmklachten kan veroorzaken.
De belangrijkste symptomen zijn buikpijn, een opgeblazen gevoel en problemen met de stoelgang (obstipatie, diarree of beide). Tevens kunnen allerlei bijverschijnselen optreden, zoals misselijkheid, moeheid, slaapproblemen, lage rugpijn en hoofdpijn. Medicijnen en dieetvoorschriften geven niet altijd het gewenste resultaat.
Leven met PDS is geen pretje en wordt vaak door de omgeving te weinig begrepen. Voor sommige PDS-patiënten betekent dit, dat ze ernstig beperkt worden in hun sociale leven.

Wat maakt dat hypnotherapie werkt bij PDS?
De darmen reageren, net als de rest van het lichaam, op emoties. De darmen werken via het vegetatieve/sensorische zenuwstelsel en zijn niet bewust te beïnvloeden, zoals wel het geval is bij het willekeurige/motorische zenuwstelsel zoals bij het optillen van een arm.

Via hypnose kan je contact maken met je onderbewuste en dus met je sensorische zenuwstelsel. Je onderbewuste is ongelooflijk krachtig en door direct met je onderbewuste te communiceren kun je gewoontes en de symptomen van pds veranderen. Met andere woorden, je onderbewuste wordt opnieuw geprogrammeerd om op een andere manier om te gaan met pds.

Dit maakt hypnotherapie tot een zeer effectieve behandelwijze bij PDS-klachten. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat zelfs 85% van deze mensen hier baat bij heeft.

Hoe ziet een PDS behandeling eruit?

Het programma is een combinatie van hypnotherapeutische behandeltechnieken, PI (verhalen met een betekenis) lichaamsoefeningen en ontspanningsoefeningen gericht op het verminderen van de darmklachten. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van mindfulness, psychotherapeutische technieken en NLP en past Emerga daar waar nodig andere vormen van therapie toe, soms ondersteunend door voedingssupplementen die speciaal ontwikkeld zijn voor het maagdarmkanaal. 

Tijdens de behandeling wordt o.a. aandacht besteed aan:

  • lichamelijk herstel van de darmklachten (buikpijn- en krampvermindering en herstel van de normale stoelgang)
  • het vergroten van zelfvertrouwen en stressbestendigheid
  • het opheffen van emotionele en gedragsmatige blokkades
  • de lichaamsoefeningen (adem - en ontspanningstechnieken) die in de sessies worden aangeleerd, kunnen worden ingezet om buikkrampen te verminderen, winderigheid tegen te gaan, de stoelgang te reguleren en meer ontspanning te bereiken.
  • het programma bestaat uit een intakegesprek en 5 tot 13 sessies (het aantal sessies zijn afhankelijk van de ernst van de klacht) over een periode van tenminste 3 maanden. De darmen hebben namelijk minimaal 3 maanden de tijd nodig om anders te gaan werken.

Huiswerk bij een behandeling

Bewustzijn creëren

Het liefst iedere dag voeding en reactie bijhouden, ontspannings - en ademhalingsoefeningen doen, verhalen met een betekenis beluisteren, dagboekje bijhouden. De darmen hebben minimaal 3 maanden nodig om te veranderen.   Je gaat meer bewustzijn krijgen. Het onbewuste gaat 'spreken' . Bepaalde zaken worden helder.

Reacties na de behandeling:

Je kan je erg energiek of juist erg moe voelen na een sessie. 
Tussen de sessies door merk je vaak ook een emotionele en/of mentale verandering.

Voor wie geschikt?

- Langer dan 3 maanden darmklachten 
- Bij de huisarts/specialist PDS is vastgesteld
- Ziekte van Crohn 
- Colitis Ulcerosa
- Enige zelfdiscipline hebben (vanwege de huiswerkopdrachten)  

Let op: verwijsbriefje van huisarts is nodig