Waar zit de uit knop?
Langdurige stress zorgt ervoor dat we altijd ‘aan’ staan. Onze reservevoorraad energie gaat er veel harder doorheen dan nodig. Stresshormonen zorgen voor slaapproblemen (waardoor die voorraad niet wordt aangevuld), energie om ons immuunsysteem op peil te houden is er op den duur niet meer. Daardoor worden we vaker ziek en blijven we dat langer. Kortom: we raken in een neerwaartse spiraal die uiteindelijk leidt tot overspannenheid of burn-out.
Er ‘emotioneel en lichamelijk compleet doorheen zitten’. De accu is leeg en opladen lukt niet. We ervaren emotionele uitputting, depersonalisatie en gevoelens van afnemende competentie.
Bavermantest (neurotransmitterprofielbepaling)
De antwoorden op de vragen geven patronen weer van gedrag, gevoelens en gedachten die direct verbonden zijn met de neurotransmitters in het brein.
Uit de test kan blijken dat er een bepaalde belangrijke neurotransmitter, zoals dopamine, acethylcholine, GABA en/of serotonine te weinig aanwezig is. Er wordt dan geadviseerd om bepaalde voedingsbronnen, co-factoren e/of supplementen te nemen om zo het te kort aan te vullen of als bouwstof voor de betreffende neurotransmitter.
* deze test is een tool, geen richtlijn
Neurotransmitters zijn signaalstoffen die zenuwimpulsen overdragen tussen zenuwcellen > zenuwstelsel
motorische zenuwcellen > spiercellen
zenuwreceptoren > sensorische zenuwcellen
- hoofdpijn en spierpijn;
- angst- en paniekklachten;
- een extreem gevoel van uitputting;
- maar niet kunnen slapen;
- overgevoeligheid voor prikkels;
- een opgejaagd en/of depressief gevoel;
- verslechterde concentratie;
- lichamelijke reactie van walging of angst op hun werk.
- niet sociaal zijn; afzonderen
Extra steun in de aanpak
Voedingssupplementen geven net even die boost om die steun aan
het systeem te geven, om het daarna weer zelf te kunnen.
Stress bestrijden
De bijnieren zijn uitgeput, het lichaam is opgebrand. Het lichaam reageert alsof het in een shock is. Van belang is om eerst aandacht te geven aan het fundament, de basis. En van daaruit weer op te bouwen. Goed naar het lichaam leren luisteren. Voor de cliënt betekent dat : Heb geduld en wees mild. Veel rust in het begin. Lichaamstherapie is daar heel geschikt voor; lichaam resetten; ontladen en de juiste verbindingen weer leggen tussen de organen en de diverse systemen. Even niets te hoeven zeggen...
Als je je krachtiger voelt: Je hoeft niet altijd te handelen volgens je gedachten of gevoelens, je kunt zelf autonoom kiezen hoe je met je gedachten en gevoelens omgaat. Of je ernaar luistert of niet. In die zin kun je je eigen leven aansturen. Werken aan je zelfbeeld.
Leren om op een gezonde manier te herstellen van stress.